Dosya İndirme

“Dil Üzerine” sitesinde belirtilen ve belirtilecek olan kitaplar ile dosyaları indirmek biraz güçlük çıkarabilir.

Buradaki kaynakların zamana karşı direnmesi hedeflendiğinden, ticari bir hizmete ya da sabit bir sunucuya bağımlı olmak doğru değil. Rapidshare gibi dosya paylaşım siteleri dün yoktu; yarın ise basit bir telif sorunu yüzünden kapatılabilirler. “Dil Üzerine”‘nin yayınlandığı ilk sunucu olan WordPress’e ise 2007 yılı boyunca, bir hukuk sorunu yüzünden Türkiye’den erişilemiyordu. Kısaca yarın ne olacağı pek belli değil.

Yukarıdaki sebepten ötürü, bu site kağıda bile basılı olsa dosyalara ulaşabilmenin yolu olarak P2P ağları yeğlendi. P2P ağları merkezi otoriteden, ana sunuculardan bağımsızdır ve dayanıklıdır. Bu P2P ağlarından tasarımı en sağlam olanı Gnutella ağı. İkinci sırada ise eMule’un KAD yapısı geliyor. 2008 yılı itibariyle eMule Gnutella’dan daha yaygın. Ancak uzun dönemde Gnutella değişmeden ayakta kalacak gibi görünüyor. Bu sebeple, sitede belirtilen dosyaların her iki P2P ağı için de geçerli olan adresleri verilecek.

ed2k linkleri için aMule ya da eMule
magnet linkleri içinse Limewire
programlarından birini indirip kurmanız ve ilgili ayarları bir bilenden yardım alarak yapmanız yeterlidir.

Eğer uygun bir P2P programı bilgisayarınızda yüklü ise ve internetiniz P2P kullanımına kapalı değilse, burada verilecek ed2k (eMule ağı için) ya da magnet (Gnutella ağı için) linklerinden birine tıklamanız ilgili P2P programını açarak dosyayı indirecektir.